Osnovna škola Uskoplje

SVETI NIKOLA 06.12.2017.

Objavljeno: 07 Prosinac 2017

 

U katoličkom svijetu, ali i općenito u tzv. zapadnoj kulturi 6. prosinca slavi se Sveti Nikola.


Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu.
No, tko je zapravo bio Sveti Nikola i od kuda dolazi legenda o darivanju djece?
 
Sveti Nikola ranokršćanski je biskup iz 4. stoljeća, iz maloazijskoga grada Mira, današnjeg Demrea u Turskoj. Njegovi bogati roditelji umrli su dok je još bio mlad pa je rano ostao sam. Već od rane mladosti se odlikovao velikim čovjekoljubljem i mnogim milosrdnim djelima. Uz njegov je život vezano mnogo anegdota i danas je među njima teško razlikovati koje su istinite a koje nisu. No sigurno je to da se isticao dobrotom i hrabrošću u vremenima kršćanskih progona. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu, a spominje se  da je i prodao sav svoj imutak te novac podijelio siromasima.

Danas je poznat kao svetac koji daruje dobru djecu.
 
I ove godine učenici naše škole prigodnim programom obilježili su blagdan Svetog Nikole. 6. prosinca 2017. godine našu školu je posjetio Sveti Nikola.
Bilo je tu zanimljivih i dosjetljivih igrokaza, recitacija, plesa i zborskog pjevanja, kojim su nas počastili učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama.
Nakon priredbi uslijedilo je darivanje djece.
 
Fotografije možete pogledati klikom na OVAJ LINK.

 

Pratite nas

Poveznice

Emis

Ministarstvo obrazovanja. kulture i sporta