Osnovna škola Uskoplje

,,Matematika na dohvat ruke"

Objavljeno: 15 Ožujak 2017

Da matematika nije dosadna i tolika apstraktna, uvjerili su se učenici predmetne nastave OŠ ,,Uskoplje” posjetivši  interakivnu izložbu ,,Matematika na dohvat ruke" (Mathematik zum Anfassen) koju je organizirao Goethe Institut uz financijsku potporu vlade SR Njemačke.

Izložba je bila postavljena od 20. 2. 2017. do 10. 3. 2017. u galeriji ,,Hrvatski dom Kosača” u Mostaru. Ulaz je bio besplatan pa je izložba bila dostupna svim zainteresiranim. Nastavnica matematike  Anđelka Đikić uz pratnju još dviju nastavnica Ane Šipić i Helene Bošnjak, odvela je 50 učenika (naše najbolje matematičare iz škole) da posjete ovu veoma zanimljivu izložbu.

Svrha ove izložbe je bila pokazati zabavnu stranu matematike jer svi koji su posjetili ovu izložbu mogli su aktivno rješavati nekoliko zadataka, kao što je slaganje slagalica (puzzli), gradnja  mostova, razbijanje šifre, u promatranju optičkih iluzija i tako dalje. Matematikom ste zaokupljeni i promatranjem ,,Utrke loptica - kugli”, pravljenjem balona od sapunice iz različitih oblika te proučavanjem različitih kutova pomoću ogledala. Shvaćanje matematike ,,srcem, glavom i rukom”, učenici dobivaju novi u vid u svijet te čudesne matematike.

No, osim matematike, izložba je poticala i učenje stranih jezika, a isto tako da onim učenicima nadarenim za jezike približe prirodne znanosti. Naime, učenici su mogli rješavati zadatke i na njemačkom jeziku.

Osim što su posjetili ovu izložbu, učenici su ostatak svog vremena proveli i u parku Zrinjski te prošetali do Starog mosta i uživali u lijepom, sunčanom danu. Da su uistinu naši učenici uživali u ovoj izložbi, potvrđuju i njihove izjave kad smo ih na povratku upitali o njihovim dojmovima.

,,Izložba je bila jako zanimljiva i mnogo toga smo naučili. Mi bi željeli opet otići.” (Agata Udovčić, VIII2/9 )

,,Shvatili smo da matematika nije samo u nastavi matematike, već svuda oko nas.” (Karla Juričević, VII1/9)

,,Bilo mi je baš lijepo i voljela bih sve opet ponoviti.” (Mirjam Martinović, VII1/9)

,,Bilo nam je zabavno, družili smo se i upoznali nove prijatelje.” (Matea Mejdandžić, VII1/9)

,,Meni je to  putovanje bilo  odlično ai rado bih ga ponovio.” (Filip Crnov, VI1/9)

 

 

Nadajmo se da će se naši učenici opet ubrzo moći uživati, a vi do tada uživajte u ovim slikama.

Fotografije možete pogledati klikom na OVAJ LINK

Pratite nas

Poveznice

Emis

Ministarstvo obrazovanja. kulture i sporta