Osnovna škola Uskoplje

Sudjelovanje OŠ „Uskoplje” na SEECELovom drugom kampu poduzetničkog učenja

Objavljeno: 25 Listopad 2016

ŠTO JE SEECEL?

SEECEL (puni naziv: SouthEast  European Centre for Entreprenurial Learning), kao što mu ime samo govori, to je Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe. Vidjevši da je ekonomska kriza uzela maha, SEECELovci su pokrenuli pilot projekt „Poduzetničko učenje” u kojem će biti uključeni obrazovni sustavi zemalja na Balkanu. Ukratko,  cilj ovog projekta je da se kroz obrazovni sustav  razvije poduzetništvo, tj. naučiti djecu već od malih nogu kako realizirati svoje ideje, naučiti ih da razmišljaju na poduzetnički način, tj. kako primijeniti naučeno znanje u praksi. Ove je godine projekt priznat i na svjetskoj razini te je svrstan u top 5 svjetskih projekata.

 

 Sam projekt započet  je 2009., a Osnovna škola „Uskoplje” dio je SEECELovog projekta „Poduzetničko učenje” već dvije godine, s početkom školske 2014./2015. godine.

SEECELov kamp za poduzetničko učenje je veoma značajni, međunarodni događaj koji je okupio oko 400 sudionika iz područja  poduzetničkog učenja i vještina malih i srednjih poduzeća, SEECELovih stručnjaka, članovi nacionalnih ministarstava zemalja sudionika, predstavnici iz samog poslovnog svijeta, predstavnici iz osnovnih  i srednjih škola te fakulteta iz osam zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, F.R. Y. Makedonije, Srbije te Turske), te predstavnici ostalih udruženja i organizacija uključenih u obrazovni sustav i šire.

Cilj ovog poduzetničkog kampa je okupljanje svih ovih predstavnika na jednom mjestu kako bi predstavili i razmijenili iskustva te kako bi raspravljali o jačanju ovog projekta. Ovaj kamp je također osnova za daljnji razvoj poduzetnički obrazovanog društva te usklađivanje nacionalne politike s EU preporukama vezanih za cijeloživotno obrazovanje.

 Na ovom podutzetničkom kampu, održanom u  Šibeniku (16. 10.- 19.10.), naši predstavnici su bile dvije nastavnice Ana Šipić, koordinatorica projekta u našoj školi i Helena Bošnjak, pomoćnik koordinatora  te učenik Krešimir  Đikić.

 Oni su predstavili ono što je naša škola radila u te dvije godine. U sklopu tog projekta ostvarene su razne radionice kako za učenike tako i za nastavnike. Osnovna škola „Uskoplje” je uspiješno realizirala svoj akcijski plan i tako dobila naziv poduzetnička škola, na što moramo biti ponosni. Ovo je mali iskorak prema boljem obrazovanju djece i njihovom usmjeravanju za daljnje školovanje i usavršavanje jer je već svima jasno da s diplomom u ruci nije lako pronaći posao.  A to je ono što ovaj projekt želi promjeniti te postići da djeca od već u školi krenu razmišljati na poduzetnički način, a to je kako neku ideju provesti u stvarnosti.

Način na koji učimo utječe na to kako razmišljamo i djelujemo. Iako ne možemo unaprijed odrediti koje dijete će se baviti poduzetništvom, možemo promicitati pozitivne stavove prema poduzetništvu. Fokusirajući se na same vještine i kompetencije koje djeca i mladi stejču, može biti dobro za nas sve.

 

 

                                                                                              Helena Bošnjak

Fotografije možete pogledati klikom na OVAJ LINK

Pratite nas

Poveznice

Emis

Ministarstvo obrazovanja. kulture i sporta